На 25 май рожден ден има Петър Стоянов, президент на България (1997-2001), бивш

...
На 25 май рожден ден има Петър Стоянов, президент на България (1997-2001), бивш
Коментари Харесай

На 25 май рожден ден има Петър Стоянов

На 25 май рожден ден има  Петър Стоянов,  президент на България (1997-2001), някогашен ръководител на Съюз на демократичните сили.

Петър Стефанов Стоянов е български юрист, адвокат по специалност, политик и 2-ри президент на Република България, между 22 януари 1997 и 22 януари 2002 г. Владее свободно немски език и английски език.



Петър Стоянов е роден е на 25 май 1952 г. в Пловдив, България. Потомък е по бащина линия на жанр от родопското село Манастир.[1]

През 1976 година завършва Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

През 1990 година става представител на Съюза на демократичните сили (СДС) в Пловдив, а през 1992 година поема длъжността на заместник-министър на правосъдието в кабинета на Съюз на демократичните сили, ръководен от Филип Димитров.

Избран за ръководител на Юридическия съвет на Съюз на демократичните сили през май 1993 година През 1994 година е определен за депутат в 37-то Народно заседание. През същата година става заместник-председател на парламентарната група на Съюз на демократичните сили и заместник-председател на Комисията за младежта, спорта и туризма.



През 1995 година е определен за заместник-председател на Съюз на демократичните сили, отговарящ за вътрешната политика.

На 1 юни 1996 г. печели предварителните избори за президент с 66% от 870 000 гласа и е повдигнат за претендент за президент от Обединените демократични сили (ОДС). Той е първият български политик, който води предизборната си акция с изключение на в нормалните медии и в Интернет и първият български политик, който обществено заявява, че България би трябвало да се причисли към НАТО и Европейския съюз.

На 2 ноември 1996 г. е определен публично за президент на Република България с 2 502 517 гласа или 59,73% в екип с Тодор Кавалджиев за вицепрезидент.

Полага клетва като президент на републиката на 19 януари 1997 г. Встъпва в служба на 22 януари 1997 г. Той е първият български държавен глава след 1971 година, който не е бил член на комунистическата партия.



Още при започване на своя мандат Петър Стоянов се сблъсква с най-драматичната рецесия в новата историята на България. Повече от месец, десетки хиляди стачкуват против ръководството на Българска социалистическа партия. След подаването на оставка от социалистическия премиер – Жан Виденов, новият държавен глава отхвърля да даде мандат за сформиране на ново държавно управление на Българска социалистическа партия и на свикания на 4 февруари 1997 година Консултативен съвет за национална сигурност, Българска социалистическа партия са принудени да се откажат от мандата и по този начин се поставя завършек на политическата рецесия. Президентът Стоянов назначава длъжностен кабинет и насрочва нови парламентарни избори, извоювани по-късно от Съюз на демократичните сили.

Оригиналът на „ История славянобългарска “ е върнат в манастирската библиотека на Зографския манастир на 12 януари 1998 година по негово решение. [2]

Междувременно се схваща и че в Гърция се води дело за кражба с оглед юрисдикцията на Света Гора, макар че духовно е под опеката на вселенския патриарх Вартоломей I.[3]

По време на мандата на Петър Стоянов България подава публично молба за участие в НАТО и играе значима роля в разрешаването на Косовската рецесия, като не дава въздушно пространство на Русия и поддържа Алианса.

България стартира дейни договаряния за присъединение към Европейския съюз, които са основни за последващото приемане на страната.

България ратифицира рамковата спогодба на Съвета на Европа за отбрана на националните малцинства и става променлив член на Съвета за сигурностна Организацията на обединените народи.

През 1999 година за първи път американски президент посещава България. По покана на Стоянов Бил Клинтън прави историческо тридневно посещаване сред 21/23 ноември.

По време на мандата си става първият държавен глава в света, подписал закон с електронен автограф. Петър Стоянов е член на Интернет общество - България, от 21 юли 2000 година

Петър Стоянов се кандидатира за втори президентски мандат през 2001 година, само че губи на втория тур от Георги Първанов, макар че първичните социологически изследвания сочат в негова изгода.

По време на ефирен спор с присъединяване на Богомил Бонев Стоянов изважда секретна директория, в която Бонев е махленски в контакти със съмнителни лица. Водещият Иво Инджев я прочита в ефир. В разгара на разногласията репликата на другия водещ на диспута Светла Петрова е „ по този начин рискувате, най-големият победител от диспута да е Георги Първанов “, който не взе участие поради среща с гласоподавателите. Действията на Стоянов фактически отблъскват доста от гласоподавателите и с умереното си държание Първанов печели гласовете на колебаещите се.

Преди началото на акцията Стоянов е подсилен от партиите СДС и НДСВ, само че по време на втория тур водачът на придвижването и тогавашен премиер Симеон Сакскобургготски обявява, че няма да гласоподава, като се стимулира с желанието да спести на страната разноските за нужното пътешестване до с. Баня, където е адресно регистриран. Впоследствие въпреки всичко получава уверение за гласоподаване в друго обитаемо място и упражнява правото си на избор един час преди края на изборния ден.

Петър Стоянов е женен за Антонина Стоянова, някогашен посланик, работи в Световната организация за интелектуална собственост в Женева. Те имат щерка и наследник. Братът на Петър Стоянов, Емил Стоянов е определен през 2009 година за евродепутат от партията ГЕРБ.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук . Потребителско име*:Парола*:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР